GENITÁLIS SZEMÖLCSÖK

A genitális szemölcsöket – latinul condyloma acuminatum – magyarul gyakran kondilómáknak is nevezik. A nemi szerveken és közvetlen környezetükben fordulnak elő.

Ez a megbetegedés az emberi papillóma vírus (az úgynevezett HPV – Human Papilloma Vírus) okozta fertőzés következtében jön létre, mely a gyermekektől a felnőttekig a teljes népességet érinthetik. Vagyis nem csak a szexuálisan aktív, akár heteroszexuális, akár homoszexuális egyéneket, noha ők jelentik a kockázatoknak leginkább kitett csoportot.

A vírusos betegségként megjelenő genitális szemölcsök (kondilómák, condyloma acuminatum) több orvosi szakterületet – nőgyógyászat, urológia, bőr- és nemigyógyászat – is érintenek.

A genitális szemölcsök (kondilómák, condyloma acuminatum) témájának intim volta és érzékenysége bizonyos hátrányt jelent, mivel az emberek nagyon gyakran szégyellnek erről a problémáról beszélni. Ezen a tényen változtatni kell!
Ha mérlegeljük azt a tényt, hogy az utóbbi nem egész tíz évben a 20 és 29 éves kor közötti embereknél ennek a megbetegedésnek az előfordulása több, mint 70 százalékkal nőtt, valamint azt, hogy ezzel a vírussal a népesség több, mint 70 százaléka fertőzött, akkor elengedhetetlen, hogy erre a kérdésre kellő figyelmet fordítsunk, s hogy a lehető legtöbb releváns információt osszuk meg arról, hogy mik is azok a genitális szemölcsök (kondilómák, condyloma acuminatum), hol kell keresni kialakulásuk okát, valamint melyek a gyógyítás és a megelőzés megfelelő módszerei. A jelenlegi becslések szerint a világon több, mint 630 millió fertőzött ember él.